Design District 2021


Amper bijgekomen van de Dutch Design Week, stond het volgende interieur event alweer voor de deur! Design District in de Van Nelle fabriek in Rotterdam.

Het vakevenement voor interieurdesign in Nederland, een toegepaste beurs voor professionals met de 150 mooiste interieurmerken verdeeld over 2 hallen.MENU, Cruso, Cruso, Dutch Walltextile CompanyDesign-plaatjes

We spraken veel vakgenoten, zagen prachtige stands, nieuwe ontwerpen en inspirerende materialen. Het was een hoogstaande vakbeurs, waar we niet konden stoppen met mooie plaatjes schieten ;)
Kijk met ons mee:


Graffiti voor in huis

Een van de eerste stands waar we tegenaan liepen was van Cor Unum Keramiek. Een bekende van de Dutch Design Week, van de prachtige roze en groen geglazuurde tegels die we bij Studio Rens zagen. Nu werd er ook een andere samenwerking gepresenteerd, namelijk ‘Glazed Graffiti’ van graffitikunstenaar Yuri van Poppel. Er ontstaan grote, originele patronen in sterke kleuren; deze graffiti wil je wél in je huis!

Een bijzondere techniek, want hij spuit letterlijk met glazuur zijn patronen op de tegels. Het zijn dan ook unieke tegels, waarmee je je eigen wand kunt samenstellen.


Cor Unum, Yuri van Poppel X Cor UnumTegels en reliëf

Er is de laatste jaren onwijs veel aandacht voor keramiek en tegels in het interieur. En die tegel is allang niet meer vierkant of monochroom. Merken pakken uit met bijzondere technieken, structuren en vormen. Van zeshoek, rond of opgebold tot kit-kat tegels, mat en hoogglans gecombineerd, terrazzo tot mozaïek en van oppervlakkige structuren tot kunstige 3D-patronen en reliëfs. We zagen naast Cor Unum ook hele inspirerende voorbeelden bij o.a. Moods Concepts en Beton-Lab.


The Novelgrey by Beton-Lab


Moods ConceptsHet was voor ons geen verrassing dat Moods Concepts ervandoor ging met de prijs voor Beste Stand 2021. De terechte winnaar met een prachtige stand in zachte kleuren, vol voorbeelden van alle mogelijke vormen, kleuren en structuren tegels. Van betegelde ronde zuilen, een kamerscherm betegeld met grafische patronen & terrazzo en een boog met pastelkleurige, oily-shine tegels. (zie foto hieronder bij ‘Pastel Party’)

Meer reliëf zagen (en voelden!) we ook in hoogpolige tapijten bij Miinu en Vloerkledenwinkel.nl en fijne, tactiele structuren in de textiele wandbekleding van Dutch Walltextile Company.

Miinu, Dutch Walltextile Company, Vloerkledenwinkel.nl, Miinu


Pastel party

Pastel en kleurverloop; we zagen het meerdere keren terugkomen deze beurs. Niet alleen in hoogglans tegels bij Moods Concepts, maar ook bijvoorbeeld in de wapperende, transparante gordijnen langs de stand van Extremis en Kvadrat. Een ander prachtig voorbeeld waren de zachte kleurverloop gordijnen in de stand van Vescom gordijnstoffen.


Kvadrat, Moods Concepts, Vescom


Gespot bij Vescom: “Curtain+Print”, digitaal bedrukte gordijnstoffen. Hiermee kun je al je creatieve ideeën werkelijkheid maken; afbeeldingen worden vertaald naar een gordijnstof van het perfecte formaat en kwaliteit. De digitaal bedrukte gordijnstoffen zijn verkrijgbaar in 7 verschillende gestructureerde stoffen (dichte of open weefsels, mat, glanzend, transparant tot ondoorzichtig), ze zijn brandvertragend, naadloos en kamerhoog. Zo creëer je precies die sfeer en unieke look, die jij voor ogen hebt! Oneindige, creatieve mogelijkheden, daar worden we blij van.


Kleur je interieur

Uiteraard zagen we veel naturellen en warme, zachte tinten. Maar er was ook zeker ruimte voor kleur. Veel stands showen hun kleur-opties waarbij aardetinten, lila, roze en geel met name opvielen. Ga je voor een pop-of-colour in badkamer of toilet met een fel gele kraan van Dornbracht? Of stel je je eigen lamp samen van ontwerpstudio Vij5?
De bijzondere 3D geprinte akoestische panelen van Aectual (gespot op de DDW) kwamen we ook hier tegen, nu in de combinatie met lila vilt in de stand van Feline Fabrics. Feline is gespecialiseerd in duurzaam en akoestisch vilt voor interieur- en product design. Zij maken gebruik van 100% gerecycled PET-vilt, milieuvriendelijk geproduceerd, brandwerend en geluidsabsorberend.

Dornbracht, Exsta, Vij5, Aectual X Feline


JEE-O, Vescom, Vyva fabrics, Exsta


Gekleurde schakelaars

Een prachtig gekleurde muur, met in het oog springende witte schakelaars en stopcontacten... Het kan een doorn in het oog zijn. Hoe mooi als je dit smaakvol mee kan laten kleuren met je muren; monochroom, ton-sur-ton of juist als statement in een contrasterende kleur? 

Er is in ieder geval keuze genoeg - in de prachtige kleuren van Le Corbusier – bij JUNG. Gekleurd schakelmateriaal in maar liefst 63 kleuren, inclusief metallics. 

JUNG

Akoestische kunstwerken 

Er werden veel akoestische oplossingen gepresenteerd op de beurs. Van wol en vilt, tot verfijnde 3D structuren in hout. Praktisch en stijlvol tegelijk, daar houden we van. 

Waaronder de vilten kunstwerken van Studio Petra Vonk. Haar wandkleden/room dividers worden gemaakt van vilt; en wat doe je met de viltstroken die overblijven bij de productie?
Hiermee creëerde Studio Petra Vonk een nieuw, akoestisch paneel met een sierlijk golvend patroon. Zowel het vilt als het 3D effect in de panelen absorbeert geluid. En zo gaat niets van het mooie wollen vilt verloren! Deze nieuwe serie in de ‘Plectere’ reeks, beleefde zijn première op Design District.
Ook het Zweedse Abstracta presenteerde strakke en stijlvolle akoestische oplossingen; “We create better soundscapes”.

Abstracta Soundscapes, Studio Petra Vonk 2x, Abstracta Soundscapes


Wonderwall Studios, Print Acoustics


Van legerbroek naar stoel

Duurzaam design, het is geen trend, maar de nieuwe norm. Het moet en kan anders, dat was ook de boodschap van de Dutch Design Week dit jaar.
Een leuk voorbeeld is het Nederlandse merk Planq, een duurzaam meubelmerk wat milieubewust zijn, smaakvol koppelt aan design. “Circulair design als nieuwe norm”, aldus Planq. Zo ontwerpen zij o.a. stoelen gemaakt van gerecycled textiel als jeans en legerkleding, dit zie je dan ook terug in de kleuren. Dit ‘textiel composiet’ is volledig biologisch afbreekbaar en dus weer opnieuw te recyclen.

Planq


Round about

Een trend die al langer gaande is, is het gebruik van ronde vormen in interieurs. Afgeronde hoeken, bol-vormige elementen, ronde designs; curvy, zachte vormen die het interieur een zachte, smaakvolle en uitnodigende uitstraling geven. Niet alleen voor thuis, ook zagen we mooie designs en oplossingen voor in kantoren en werkruimtes, zoals in de prachtige stand van Casala furniture.

MENU, Bolia, Cruso, Bolia


Casala furniture


We hebben onwijs genoten van het weer live bij elkaar komen, de vele uitbundige stands en de boost aan praktische en stijlvolle inspiratie! 

Dit jaar vond het eenmalig plaats in het najaar i.v.m. Corona, volgend jaar (hopen we) zoals gebruikelijk weer in juni. Een beurs voor in de agenda!

Studio Thier & van Daalen, Jacco Maris Design, Schoone Lights, Flos


Check onze highlights & reels op Instagram voor meer impressies van Design District 2021.Over de schrijver
Na een studie Lifestyle & Design aan de kunstacademie in Rotterdam, is Viva al ruim 10 jaar werkzaam als trendwatcher en creatieve conceptontwikkelaar. Met aanstekelijk enthousiasme, een ondernemende geest en boordevol ideeën, inspireert zij mensen en merken in haar rol als trendwatcher en trainer. Dit onder andere voor Interieur Professionals Plaza en trendbureau Christine Boland | Trends & Mindsets. Een scherpe blik op de tijdgeest, kleuren, prints, sfeer & goed ontwerp, het is haar tweede natuur.
Reactie plaatsen