Interieurtextiel voelen, ruiken en beleven bij Kvadrat!

Wist je dat we met zijn allen in Nederland per jaar 646 miljoen kilo aan kleding weggooien en dat het meeste daarvan spijkerbroeken zijn? En wist je dat stoffen-koning Kvadrat daar een circulair plaatmateriaal van maakt, dat Really heet? En wist je dat het, na twee in een wanzi te hebben gelopen (want niemand die het zag ;-)), super leuk was om een, nog knappe, spijkerbroek uit de kast te trekken en eens live op pad te gaan met IPP?


Volop inspiratie in de showroom van Kvadrat

Allemaal leuke ontdekkingen die we met dertig IPP-ers deden tijdens een ‘werkbezoek’ aan Kvadrat in Amsterdam. Behalve dat het supergezellig was om nu eens niet te zoomen maar ook lekker met collega’s te kunnen kletsen was het geweldig om ons een middag tussen al die mooie stoffen te begeven. Stel je voor, tafels vol stalen, bergen aan meubelstoffen, gordijnen en vloerkleden en dertig interieurprofessionals er omheen. We reageren allemaal hetzelfde: binnen de kortste keren voelen en tasten zestig handen al dat moois af.

De dag was verdeeld in drie presentaties, waaronder dus die over het nieuwste Kvadrat product, Really. Een knetterhard plaatmateriaal en zachte akoestische panelen, die dus zijn gemaakt van afgedankt textiel. Kvadrat gebruikt alleen oude spijkerbroeken en afgedankte lakens uit hotels en ziekenhuizen omdat ze daarmee de kleur van de platen in de hand hebben en kennelijk bestaat die afgedankte textielberg ook vooral uit denim en lakens.  De kleuren zijn daarmee dus beperkt, maar het zijn wel tijdloze kleuren. Hoe dan ook, goed om in je achterhoofd te houden voor als je eens een project hebt waar circulair en duurzaam plaatmateriaal of dito akoestische materialen bij gebruikt kan worden. Meer informatie vind je op de site van Kvadrat en op die van leverancier Baars & Bloemhoff

 

Presentatie over Really

Bij de andere twee presentaties konden we ons hart ophalen in ruimtes vol met stalen van gordijnstoffen, meubelstoffen en karpetten. Alles werd ons verteld over de, voornamelijk wollen, meubelstoffen van Kvadrat. Die waarmee deze bekende textielfabrikant wereldberoemd is geworden. Wist je trouwens dat de stof waarmee Kvadrat in 1965 begon, de Hallingdal, samen met de Steelcut Trio nog altijd de best verkochte Kvadrat meubelstof is? Het kan eigenlijk niet anders dan dat je er wel eens, ongemerkt, op gezeten hebt. In een kantoor, ziekenhuis, hotel of gewoon bij iemand thuis.

Tegenwoordig maakt Kvadrat ook veel duurzame stoffen. Zoals de Re-wool en de Sabi, waarin gerecyclede wol wordt gebruikt. Gemaakt met restjes wol die voorheen werden weggegooid. De Re-wool bestaat uit maar liefst 45 procent gerecyclede wol. Samen met de grote slijtweerstand en natuurlijke bescherming tegen vlekken die wol heeft, (laat een wollen stof nooit impregneren met een vlekwerend middel!) is dit een prachtige, super duurzame stof. Hier lees je meer over de duurzame stoffen van Kvadrat.

 

Luisteren, kijken, voelen, aanraken en ruimte voor vragen

Enthousiast werden we van de bijzondere stoffen die textielleverancier Kvadrat maakt met ontwerpers als Patricia Urquiola, de broers Ronan en Erwan Bouroullec, Raf Simons, Scholten & Baijings en Bertjan Pot. Vooral de 3D Triangle stof van BertJan Pot en de schitterende Atom van Raf Simons spreken tot de verbeelding.

Overigens kent de Iphone nog een superhandige tool, schijnt standaard op alle Iphones te zitten: De Magnifier (vergrootglas). Daarmee kun je een stof enorm vergroten en zo zie je precies welke kleuren er zijn gebruikt voor de ketting en de inslag en uit welke kleuren een gemêleerde stof nou echt is opgebouwd. Vooral bij stoffen als de Steelcut Trio, Canvas of Tonica 2 bleek dat heel verrassend te kunnen zijn. Handig, want met die kennis kun je dus ook gemakkelijker kleurcombinaties maken. Ik zeg: Top tip! Je vindt de Magnifier app door op je hoofdscherm naar beneden te swipen en in het zoekscherm Magnifier (vergrootglas) in te tikken.

 

 

Na deze inspirerende kennisboost verzorgde het gastvrije Kvadrat een fijne lunch met heerlijke drankjes in de zonnige binnentuin van het monumentale pand aan de Sarphatistraat. Maar daar kun je, je vast wel iets bij voorstellen! Op naar het volgende IPP-uitje. Waar zullen we heen? Want dit smaakt naar meer!