Dutch Design Week 2021

Minder maar beter

Het kan je niet ontgaan zijn: afgelopen week was het weer Dutch Design Week in Eindhoven. Negen dagen lang, ruim 2000 ontwerpers, 120 locaties; het grootste design event van Noord-Europa kon weer live plaatsvinden.
Eindhoven werd als vanouds omgetoverd tot een groot levendig ‘festival’ van design, onderzoek en ontmoetingen. Want dat je ontwerpers tegen het lijf loopt in deze week, is een feit.
Wij waren er meerdere dagen bij om verslag te doen en de inspiratie te delen.

DDW21
Materiaalexperiment in de het Klokgebouw: Forbo x WDKA kunstacademie

The Greater Number

Het overkoepelende thema van deze 20e editie was “The Greater Number”. De wereld is flink veranderd na bijna twee jaar Corona epidemie. Maar is ons gedrag ook veranderd? Als deze crisis ons één ding heeft laten zien, dan is het dat we simpelweg niet zo door kunnen gaan; er moet een rem op de overproductie en overconsumptie. We moeten een nieuwe balans vinden. 

Hoe kunnen we minderen? Hoe kan het minder, maar beter? Minder consumeren en produceren, betere kwaliteit, duurzame producten die een leven lang meegaan, maar ook hergebruik, minder afval en natuurlijke grondstoffen… dat is die nieuwe balans waarin de Dutch Design Week ons mooie voorbeelden laat zien. Letterlijk en figuurlijk.

ddw-phe-hotel
Piet Hein hotel en wonder room

Piet Hein Eek

Een highlight op het gebied van interieur en meubels is natuurlijk het terrein van Piet Hein Eek. Werkplaats, showroom, winkel en restaurant in één. En wie stijlvol wil slapen, kan nu ook terecht in het PHE hotel. Slapen in een Piet Hein Eek x Auping bed, in een van de 13 unieke kamers. 

Daarbij kwam gelijk een andere, interessante lancering kijken; namelijk een verflijn met de favoriete kleuren van Piet Hein Eek voor Lacq.

Een prachtige kleurkaart waarin 30 jaar werk van Piet Hein Eek – van restaurant tot hotelkamer – is samengebracht in 40 kleuren.

DDW21 Piet Hein Eek


Bio-based materialen

Een eyecatcher op Strijp-s, het hart van de Design week, was de “Exploded View Beyond Building”. Een levensgroot huis gebouwd van biobased materialen. Dit zijn materialen die kunnen groeien, materialen uit de levende natuur. Denk aan hout, jute, schimmels, algen, riet en zeewier. 

Niet alleen duurzaam en praktisch, maar ook verrassend mooi qua looks.

ddw-beyond-building-bio-basedDe boodschap was dan ook; “experience your circular living environment of the future”.

Hier zien we de bouwmaterialen van de toekomst. De innovatieve wanden en structuren stimuleren alle zintuigen en geven een mooi voorbeeld van de circulaire toekomst.

3D-print room dividers

Ook in concrete producten kwamen de biobased materialen voorbij. Zoals in de room dividers van Aectual. Prachtige designs, in 17 kleuren met een grafische look. Er zijn hangende en staande ontwerpen, allemaal 3D geprint, circulair en van biobased materiaal (lijnzaadolie). Ze staan o.a. al in de kantoren van NikeTown Londen, wij snappen wel waarom. Ze zijn een lust voor het oog, versterkt door de presentatie samen met o.a. banken van het volledige duurzame designmerk NEL furniture. 

Leuk feitje: mocht je het scherm zat zijn, bij inlevering kan hij gerecycled worden (tot 7x keer toe!) en krijg je een deel van je geld terug.

ddw-aectual
Aectual x NEL furniture

Kleuronderzoek

Studio Rens is bekend om haar kleuronderzoek en toonde dan ook weer prachtige kleuren bij het binnenstappen van hun atelier op het Piet Hein Eek terrein. Van zacht roze gordijnen van Kvadrat tot glanzende, groene tegels. Waarbij de geometrische kleurvlakken met de hand op het textiel worden geprint.
Voor de tegels werden oude collecties van Mosa gebruikt, welke door Studio Rens opnieuw geglazuurd werden in prachtige kleuren. Dit in samenwerking met keramisch atelier Cor Unum in Den Bosch. Dit is een bijzondere werkplaats waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, keramiek maken. Zij werken samen zowel met nationale als internationale vormgevers als Alessandro Mendini en Michele de Lucci.

ddw-studio-rens
Studio Rens

Speelsheid en kleur

Naast de focus op hergebruik en natuurlijke materialen, was er ook veel ruimte voor kleur, humor en speelsheid in de ontwerpen die werden getoond. Van optimistische kleuren, tot speelse, organische vormen en een naïeve vormentaal. Zowel de expositie “Envision presents, upcoming talents” op de Fuutlaan, als “Isola Talent Factory” in de Schellensfabriek zijn hier een mooie voorbeelden van.

ddw-kleur
Studio Fabius Clovis, Maya Leroy, Nienke Sikkema, Raw Colors

Open ateliers

Wie is er niet gek op binnenkijkers? Wij kennen ze voornamelijk van bijzondere woonhuizen, maar hoe leuk is het om een kijkje achter de schermen bij ontwerpers te krijgen? In hun ateliers? Daar waar het ontstaat. 

Sectie-C is een gebied buiten de stad, waar je tijdens de DDW door een creatief doolhof van ateliers kunt lopen. Hier bevinden zich meer dan 250 ontwerpers, kunstenaars, ambachtslieden en andere creatieven. Onverwachte ontmoetingen en samenwerkingen ontstaan hier en de creativiteit hangt dan ook in de lucht.

DDW sectie C
Sectie-C en vazen van Willem van Hooff

Kiki en Joost

Nog een bijzonder kijkje in de keuken, kregen we bij ontwerpersduo Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk. Hun nieuwste werk stond tentoongesteld rondom de werkplaats en in het kantoor. Door Covid kwam veel werk stil te liggen en bij Kiki en Joost leidde dit tot een besef van ‘terug naar de basis’, naar dat wat ze het liefste doen… creëren, experimenteren, weer aan de gang met klei; uit je hoofd en met je handen werken. Zo ontstond uiteindelijk o.a. een serie speelse, kleurrijke spiegels en tafels.

Het blijft niet bij producten alleen, er komt ook nieuwe bachelor op de Design Academy onder leiding van Kiki en Joost: “Studio Thinking Hands”. Hierin gaat alles analoog, bewust ver weg van computerschermen en digitale mogelijkheden. Weer werken met je hoofd en handen. Dat het voldoet aan een behoefte blijkt wel, binnen no-time zat de opleiding vol.

DDW Kiki en Joost
Keramiek door Kiki, Joost x MOOOI “No screw, no glue buffet”

Thuiskantoor in de tuin?

Dat de corona-tijd veel nieuwe ontwerpen tot stand heeft gebracht is ons wel duidelijk geworden. Een mooi voorbeeld is My Home Office, een modern thuiskantoor ontwikkeld door een interieur- en standbouwer die nieuwe kansen zag en deze tot uitvoer bracht . Een luxe thuiswerkplek voor in je tuin, waar je ontspannen kunt werken. Modern design uitgevoerd in duurzame materialen, met detaillering in zwart staal en een marmoleum vloer. Inclusief mini tuin, wij zijn fan! 

In december vorig jaar gelanceerd en nu al een groot succes. Er zijn verschillende modellen, met o.a. een in hoogte verstelbaar bureau en zelfs de mogelijkheid tot een powernap in bed. Goed om je creativiteit een boost te geven als dat nodig is :-).

Dutch Design Week 21
My Home Office, ontwerp door Cosmas Bronsgeest en Bart Berkhout.

In de honderden mooie voorbeelden op de Dutch Design Week, zie je slimme oplossingen, creatief onderzoek en innovaties naar een duurzamere toekomst. Ontwerpers zijn bezig met het vinden van de juiste balans. Niet meer, maar beter!
Er is niet één antwoord of oplossing, maar ontwerpers hebben wel de inventiviteit om het goede voorbeeld te geven en dragen creatieve ideeën en vernieuwende ontwerpen aan. Een rol waar wij als interieurprofessionals ook weer op kunnen voortborduren.
Kortom veel hoopvol optimisme en een flinke dosis inspiratie!

Voor nog meer design; check ook onze twee DDW highlights op Instagram @interieurprofessionalsplaza.

Over de schrijver
Na een studie Lifestyle & Design aan de kunstacademie in Rotterdam, is Viva al ruim 10 jaar werkzaam als trendwatcher en creatieve conceptontwikkelaar.Met aanstekelijk enthousiasme, een ondernemende geest en boordevol ideeën, inspireert zij mensen en merken in haar rol als trendwatcher en trainer. Dit onder andere voor Interieur Professionals Plaza en trendbureau Christine Boland | Trends & Mindsets. Een scherpe blik op de tijdgeest, kleuren, prints, sfeer & goed ontwerp, het is haar tweede natuur.
Reactie plaatsen