De beste tool om jouw klanten te overtuigen is “een overzichtsfoto van bovenaf ”.
Dit noemen we een Flatlay en die zijn razend populair en effectief.
Waarom? Omdat dit de snelste manier is van communicatie. Zo communiceer je in slechts één foto, al je materialen. Een andere voordeel is dat je niet veel nodig hebt; daglicht, een tafelblad/vloer of stuk papier en een smartphone.
Mijn eerste flatlay maakte ik voor een modetijdschrift meer dan 10 jaar geleden, toen het beestje nog niet eens een naam had en nog niemand van het woord Flatlay gehoord had.
Jaren later werd het steeds populairder en maakte ik als product stylist & fotograaf de ene na de andere flatlay voor diverse winkelketens en mode & lifestyle merken. Omdat ik heel veel heb kunnen oefenen en alle problemen inmiddels getackeld heb, ben ik inmiddels expert en help ik daar veel anderen mee.
Omdat ik naast creatief, ook analytisch ben, weet ik inmiddels precies WAT producten visueel nodig hebben om tot een mooie foto te komen. Van daaruit heb ik een styling methode ontwikkeld en geef ik masterclasses aan kleine ondernemers en heb ook al veel interieur professionals mogen helpen.
Toch lijkt het eenvoudiger dan het daadwerkelijk is en als je het probeert, kom je daar snel achter.
Jouw kracht en ervaring als interieurontwerper is 3-dimensionaal en flatlay foto’s maken is 2-dimensionaal. Dus dat vereist net weer een andere manier van denken en kijken en daar neem ik je graag in mee.
Als jij op voorhand namelijk weet wat werkt op beeld en wat niet, kun je bewuster en gerichter keuzes maken en dit scheelt jou tijd, geld en een hoop frustratie.
Daarom deel ik een aantal waardevolle tips met je, zodat jij een verpletterende indruk kunt maken op jouw klanten.
Tips voor het maken van de perfecte flatlay!
Het maken van een moodboard of materialenkaart via een flatlay begint bij het selecteren van je materialen.
1. Oneven aantallen
Kies 7 tot maximaal 15 interieur stalen. Bij voorkeur verschillend van vorm, formaat en materialen. Een oneven aantal zorgt voor meer balans.
2. Materialenmix
Probeer in elke stap van jouw proces zoveel mogelijk contrast te creëren.
Denk aan donker en licht, zware materialen tegenover lichte en transparante, mat versus glans enzovoort. En creëer zo een rijke materialenmix.
Leg over grote donkere stalen, kleinere contrastrijke en het liefst kleurrijke stalen.
3. Werk in een thema
Een (kleur) of stijl thema werkt extra goed, omdat dat voor samenhang zorgt. Bovendien maak je het beeld rustiger en tegelijkertijd specialer.
Kies maximaal drie kleuren en laat deze terugkomen in andere materialen voor een rijke uitstraling.
4. Voeg foto props toe
Props zijn bijproducten die jouw verhaal versterken. Dit kan een bloem, een vaasje of theelicht zijn. Zorg voor minimaal 1 prop met een ronde vorm om de rechthoekige stalen te breken. Denk aan een verfpotje of een mooi schaaltje, klosje garen, deurknop, douche kop. Dit is DE TIP, die weinig professionals weten, maar deze kan HET verschil maken tussen een aardig materialen board en een met een WOW-factor!
Met props kun jij meteen het type flatlay aangeven:
- Gebruik een tandenborstel of kam voor de badkamer
- Gebruik een leesbril voor een bibliotheek of kantoor.
- Gebruik een bloem als jouw materialenbord voor dames bedoeld is.
Maak het niet te bont, gebruik alleen items die van meerwaarde zijn en versterken!
Nadat je alle materialen en props hebt verzameld is het tijd om de achtergrond, juiste compositie en licht te bepalen om vervolgens de perfecte flatlay vast te leggen.
5. Achtergrond
Wil je net als ik je sfeerfoto’s gewoon vanuit huis kunnen maken, dan is het handig om een harde houten plaat of foamboard te hebben, die je als onder en achtergrond kunt gebruiken.
Zo leg ik die vervolgens op een kastje, poef of bankleuning neer, zodat je een groter oppervlak hebt om te werken met goed licht.
Je kunt daar weer andere achtergronden opleggen als papier, stof, behang, zeil e.d.
6. Compositie
Een compositie is heel belangrijk, want pas als die klopt kan men doorkijken naar de producten, in dit geval jouw selectie aan interieur stalen.
Worstel je met het vinden van een juiste compositie, plaats je producten dan op een denkbeeldige lijn of in de vorm van een driehoek, vierkant of cirkel.
Dit is vrij simpel en oogt altijd sterk!
Pas je compositie aan, aan het gewenste beeldformaat. Maak je een vierkante foto, dan werkt een vierkant of cirkel goed, maar voor een staand of liggend beeld, kun je beter gaan voor een uitgerekte variatie zoals een rechthoek of een ovaal. Zo voorkom je dat je aan beiden zijden lege ruimte overhoudt. Bovendien worden dit soort composities eerder opgenomen onthouden, omdat ze herkenbaar zijn voor het brein.
Wil je rust en ruimtelijkheid? Plaats jouw producten dan in een denkbeeldig frame en hou rondom randen vrij.
7. Licht
Vind een plek met het meeste daglicht.
In de zomer kun je goed buiten fotograferen, mits er weinig wind, regen en zon is.
Zonlicht bijt jouw product uit en geeft zware schaduwen.
Bewolking zorgt daarentegen voor mooi egaal en zacht licht met weinig schaduw, zodat het oog van de toeschouwer goed kan focussen op het onderwerp.
Is het weer niet toereikend?
Zoek dan een locatie dicht bij het raam en maak daar je foto’s.
Vergeet dan niet het kunstlicht uit te zetten, zodat jouw foto’s geen gelige zweem krijgen.
8. Fotografie
De smartphone van tegenwoordig biedt al heel veel mogelijkheden om mooie, goede flatlay foto’s te maken. Het is zo bizar eigenlijk dat iedereen de hele dag z’n smartphone gebruikt, maar de beschikbare camera functies vaak niet helemaal worden benut.
Wist jij bijvoorbeeld dat jouw telefoon:
- Hulplijnen heeft, om rechtere foto’s te maken.
- Een ingebouwde waterpas en soms zelfs ook een lichtmeter heeft?
- Hoe je kunt voorkomen dat foto’s verkeerd om in je beeld-gallery verschijnen. Daar zijn allemaal simpele tips voor, die jou enorm kunnen helpen.
Vergeet nooit je lens schoon te maken voor gebruik en zet je camera alvast op het juiste beeldformaat alvorens je begint. Dus wil je een vierkant beeld, zet hem op 1:1/square
Heb jij weinig licht tot je beschikking?
Gebruik een echte camera en statief met boom arm, zodat je geen last hebt van de statiefpoten. Zo kan je met een lange sluitertijd toch scherpe foto’s maken.
9. Beeldbewerking
Als finishing touch voor de perfecte flatlay kan je je foto’s nog bewerken.
Check altijd of je foto recht is en of je evenveel ruimte hebt links en rechts, boven en onder.
Mis je iets of stoort er nog iets in het beeld, pas het aan. Zo verhoog ik vaak de helderheid, het contrast en/of intensiteit en maak ik de foto soms wat scherper achteraf. Dit is vooral handig als je texturen en structuren goed wilt kunnen zien.
Mocht je meer willen weten over:
Belichting, camera instellingen en onder begeleiding willen oefenen met mijn favoriete achtergronden, foto-props en tools?
Kom dan een ochtend naar A’dam voor een praktijk masterclass.
Heb je een vraag over Flatlays styling & fotografie of wil je graag feedback op een van jouw flatlays? Stuur je mail met flatlay naar info@frederiquevangemert.nl. Ik help je graag op weg.